Naglasak ovogodišnje konferencije MIPRO na umjetnoj inteligenciji i novim tehnologijama

  • Slika /public/downloaded/MIPRO (1).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Opatiji se od 20. do 24. svibnja 2019. godine održava 42. međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku - MIPRO 2019., kojeg već tradicionalno organizira Hrvatska udruga za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku (MIPRO). Radi se o jednom od najvećih nekomercijalnih ICT skupova u regiji, a tijekom pet dana održavanja konferencije okupi se više od tisuću sudionika. Ovogodišnji MIPRO održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te još pet ministarstava Republike Hrvatske, kao i brojnih drugih institucija.
 
Konferenciji je prisustvovao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je prilikom svog obraćanja svim prisutnima istaknuo kako su inovacije i investicije stupovi konkurentnosti, ključ za daljnji gospodarski rast i stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta, a da će digitalizacija biti jedan od gospodarskih prioriteta u predsjedanju Hrvatske Vijećem EU prvom polovicom 2020. godine. „Proteklih 6 mjeseci intenzivno smo radili na uspostavi inovacijskog sustava koji je sada precizno utvrđen, te kroz 300-tinjak projekata ima potencijal veći od 5,5 milijardi kuna. Druga važna činjenica je da smo na taj način po prvi puta za istim stolom okupili predstavnike države, akademske zajednice i realnog poduzetničkog sektora, s ciljem da uspostavimo jači dijalog te konstruktivnim prijedlozima unaprijedimo postojeći zakonodavni i poslovni okvir u Hrvatskoj“, istaknuo je tom prigodom ministar Horvat te dodao kako je jedan od konkretnih ciljeva povećati ulaganja privatnog sektora u istraživanje i razvoj s 0,86 na 1,4 posto BDP-a. „S tom svrhom smo prilagodili Zakon o državnim potporama za razvoj istraživačkih projekata i Zakon o poticanju ulaganja, kako bi kroz različite oblike poticaja i olakšica potaknuli novi investicijski ciklus“, naglasio je ministar.
 
Podaci, informacije i umjetna inteligencija postaju glavni pokretači promjena          
 
Uz njega, službenom dijelu otvorenja konferencije prisustvovali su i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Vera Aničić, zamjenik gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević, te brojni drugi uzvanici i gosti, kojima su se na samom početku obratili i domaćini – predsjednik Hrvatske udruge MIRPO dr. Miroslav Poljak, te predsjednik Međunarodnog programskog vijeća MIPRO-a prof. Karolj Skala, ujedno i potpredsjednik Udruge.
 
Umjetna inteligencija i pametno okruženje u poslovanju, industriji te pametnim gradovima i otocima glavna su tema ovogodišnjeg Skupa koji kroz niz savjetovanja, radionica, okruglih stolova, foruma i izložbi povezuje znanost, tehnologiju i gospodarstvo“, objasnio je na samom početku predsjednik udruge MIRPO dr. Miroslav Poljak, ističući kako je putem održavanja ove konferencije objavljeno preko 8.000 stručnih radova. „Svjedoci smo da nove tehnologije danas više nisu privilegija određenog ljudi, već je dostupnost omogućena vrlo širokom krugu korisnika. Podaci, informacije i umjetna inteligencija postaju glavni pokretači promjena i razvoja, te je održavanje dobre veze s gospodarstvom u tom segmentu od krucijalne važnosti“, zaključio je dr. Poljak.
 
Predsjednik Međunarodnog programskog vijeća MIPRO-a prof. Karolj Skala naglasio je kako je razvoj i prijenos informacijskih i komunikacijskih tehnologija u gospodarstvu glavna vizija Udruge, čiji je ujedno i potpredsjednik. „Živimo u izrazito izazovnom periodu razvoja tehničke civilizacije koja se temelji na ICT-u i provodi personalizaciju, regionalizaciju i globalizaciju. Prateći našu misiju u interakciji s intenzivnim ICT razvojem i ove godine poseban naglasak stavljamo na povezivanje znanosti, tehnologije i gospodarstva“, rekao je prof. Skala. „U programu posebno ističemo umrežavanje i strategiju u smjeru EU tehnoloških odrednica i razvojnih pravaca s istaknutim fokusom prema umjetnoj inteligenciji i pametnim okruženjima. Programski plan djelovanja ovogodišnje konferencije temelji se prvenstveno na nastojanju da se gospodarstvo u domeni ICT-a učini suvremenim i prilagodljivim zahtjevima svjetskog tržišta i nacionalnih interesa u trenutku odvijanja tih izazovnih digitalizacijskih promjena“, zaključio je akademik Skala.
 
U kreiranju novih strategija razvoja glavnu riječ vodit će struka
 
Nakon pozdravnih riječi te prigodne dodjele nagrada i priznanja za najbolje radove među više od 350 koliko ih je pristiglo, održan je Plenarni okrugli stol na temu “Strategija razvoja umjetne inteligencije i pametnih okruženja“, čiji je organizator i inicijator bio upravo ministar Horvat. Plenarni okrugli stol okupio je istaknute stručnjake i znanstvenike kao što su ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith,  prodekan za znanost FER-a prof. dr. sc. Nikola Mišković, dekan FOI-a  prof. dr. Neven  Vrček, predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević, direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko, direktor IBM-a Hrvatske Damir Zec te član Uprave APIS IT Vlado Rendulić, dok je cijelu raspravu moderirao Slavko Vidović, osnivač i direktor tvrtke Infodom.
Bila je to idealna prilika za konstruktivan dijalog s ciljem određivanja strateških pravaca razvoja te analize razvoja i tržišta. Tom prigodom ministar Horvat istaknuo je kako se Ministarstvo okreće prema izradi dva vrlo važna dokumenta, nacionalnih planova za umjetnu inteligenciju i digitalizaciju u gospodarstva pri čemu, kaže, ne treba izmišljati toplu vodu, već primjere dobre prakse drugih zemalja preslikati i prilagoditi u naš sustav. „Svi podaci danas se prebacuju u digitalni oblik, pa tako i statistiku, odnosno podatke koje smo do sada prikupljali na analogan način, sada moramo pretvoriti u analitiku koja će nam u realnom vremenu omogućiti lakše donošenje odluka i određivanje smjera, te da u tom smislu možemo biti brži i fleksibilniji“, istaknuo je ministar te naglasio kako je upravo ova konferencija odlična platforma koja je okupila vrlo respektabilan auditorij koji bi sada jačom i intenzivnijom suradnjom mogao iznjedriti vrlo kvalitetne strateške dokumente. „Moja je želja da u tom smislu ja kao ministar budem koordinator cijelog procesa, a da glavnu riječ vodi struka, pod kojom podrazumijevam fakultete, institute, udruge i poslovnu zajednicu. Štoviše, u kreiranju novih natječaja koje planiramo raspisati, u sklopu strategije pametne specijalizacije, dali smo priliku samim poduzetnicima da određuju uvjete natječaja koji su realni i omogućavaju lakšu provedbu“, zaključio je ministar Horvat.
 
U nastavku programa održana su četiri predavanja istaknutih međunarodnih stručnjaka na temu umjetne inteligencije i njene primjene. Bila je to prilika da se sudionici skupa informiraju o sustavima utemeljenim na umjetnoj inteligenciji i oblicima zaštite koji se primjenjuju u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, ali i drugim zemljama.
 

Pisane vijesti