Ministar Habijan u Šibeniku prisustvovao potpisivanju ugovora o dodijeli tri milijuna eura za izradu dokumentacije za izgradnju energane CGO Bikarac

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Bikarac naslovna.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je boravio u Šibeniku gdje je, uz ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenicu i zamjenika gradonačelnika grada Šibenika Danijela Milete te direktora CGO Bikarac Roberta Podruga, prisustvovao potpisivanju ugovora o dodjeli sredstava za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja s uređaja za obradu otpadnih voda u obuhvatu Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Ugovor su potpisali gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Ugovor se odnosi na drugu faza zaokruživanja sustava gospodarenja otpadom na šibenskom području, nakon što je prije dvije godine otvoren najsuvremeniji centar za gospodarenje otpadom za cijelu Šibensko-kninsku županiju.

„Kada gledamo četiri centra za gospodarenje otpadom koja trenutno rade u Republici Hrvatskoj, CGO Bikarac zaista može biti odličan primjer zatvorene cjeline i kružne brige o zbrinjavanju otpada. Na Bikarcu imamo odlaganje otpada, postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada, pretovarne stanice i prateću infrastrukturu, a ovo je sada drugi korak zaokruživanja sustava budući da će otpad postati izvor nove energije. Još jednom čestitam Gradu, gradonačelniku i stručnim službama“, kazao je ovom prilikom ministar Habijan.

Cilj projekta izgradnje postrojenja za energetsku oporabu goriva iz otpada i muljeva iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je doprinijeti uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i to kroz smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta,smanjenje emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanje otpada u energetske svrhe.

Projekt je vrijedan 2.948.000,00 eura, a Fond će u stopostotnom iznosu financirati izradu projektne dokumentacije.

 



Stranica