Ministar Habijan o nastavku trenda smanjenja stope inflacije

Slika /slike/Vijesti/2022/inflacija pressica.jpeg
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je u Ministarstvu održao konferenciju za medije, a povodom objavljene procjene Državnog zavoda za statistiku na temu stope inflacije u Republici Hrvatskoj. Naime, stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u travnju je iznosila 3,7 posto na godišnjoj razini, odnosno bila je manja nego u ožujku kada je iznosila 4,1 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7 posto, dok su u odnosu na ožujak (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,7 posto.

„Nastavljamo trend pada inflacije. Ovo je najveći pad stope inflacije od rujna 2021. godine kada je iznosila 3,3 posto. Ovo je dokaz da mjere i politika Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava daju konkretne rezultate. Istaknuo bih strukture stope inflacije prema kojoj je vidljivo da u dijelu energije ona iznosi 1,1 posto te bilježimo pad cijena energije za 0,4 posto. Evidentno je i usporavanje rasta kada govorimo o hrani, piću i duhanu koje sada iznosi 4,5 posto, a kada govorimo o uslugama to je 6,3 posto. Razlog tome je porast cijene smještaja u sektoru turizma“, naglasio je ministar Habijan.

Ministar je istaknuo da je Europska komisija prije tri mjeseca revidirala podatke o stopi inflacije i projekcije za svaku od država članica Europske unije te se prema prognozama u 2024. godini u Republici Hrvatskoj očekuje stopa inflacije od 2,5 posto, a za 2025. godinu stopa inflacije od 2 posto na godišnjoj razini.

Stranica