Ministar Habijan na promociji visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija – vodikova paradigma“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Promocija udžbenika naslovna.jpeg
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu sudjelovao na promociji visokoškolskog udžbenika „Energetska tranzicija - vodikova paradigma“ autora Darka Pavlovića, Melite Srpak i Igora Klopotara.
 
„Danas se suočavamo s globalnim izazovima vezanim uz energetske resurse, očuvanje okoliša i klimatske promjene. U tom kontekstu, vodikova paradigma, kako su je u svojoj knjizi autori na jasan i poseban način objasnili, postaje ključna u našoj energetskoj tranzicija. Ovaj visokoškolski udžbenik je nesumnjivo idealan izvor informacija za širu akademsku zajednicu i za studente koji žele produbiti znanje o sve većoj važnosti vodika, ključnog elementa u energetskoj tranziciji“, istaknuo je ministar Habijan.
 
Ministar Habijan je naglasio da je Republika Hrvatska, uz značajna ulaganja u obnovljive izvore energije, prepoznala i važnost niskougljičnog vodika u dekarbonizacijskom procesu, osobito u zahtjevnim sektorima kao što je promet i teška industrija. Kroz Hrvatsku strategiju za vodik do 2050. godine detektirane su ključne smjernice za korištenje potencijala Hrvatske te definirani prioriteti u pogledu ulaganja u razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku. Istaknuo je kako se putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Europskog fonda za regionalni razvoj ulaže u proizvodnju vodika te uspostavu punionica vodika, a financiranjem kroz RePowerEU poglavlje dodatno se podupire izgradnja elektrolizatora, punionice za cestovni promet, dekarbonizaciju željezničkog i pomorskog prometa te istraživanje upotrebe vodika u industrijama.
 
„Osim djelovanja na nacionalnoj osnovi, Republika Hrvatska sudjeluje i u međunarodnoj suradnji s državama u okruženju. Zajedno s Republikom Slovenijom i talijanskom regijom Friuli-Venezia-Giulia sudjeluje u aktivnostima u okviru Projekta Dolina vodika Sjeverni Jadran. Glavni cilj ovog projekta je stvaranje gospodarskog, socijalnog i industrijskog ekosustava zasnovanog na vodiku. Time će se potaknuti gospodarski rast, stvoriti nove prilike za zapošljavanje u okviru zelene i digitalne tranzicije, a stvaranjem uvjeta za širu replikaciju u EU-u pridonijet će se stvaranju europskog gospodarstva za vodik.“, kazao je ministar Habijan.

Stranica