Ministar Habijan na obilježavanju Svjetskog dana voda u Hlebinama

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Gabajeva Greda 1.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je u Gabajevoj Gredi u Hlebinama sudjelovao prigodnom obilježavanju Svjetskog dana voda, koji je održan u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Instituta za vode „Josip Juraj Strossmayer“.
 
„Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo danas ovdje, a kako bismo obilježili Svjetski dan voda. Upravo je ovo područje, nažalost, imalo priliku izravno osjetiti posljedice klimatskih promjena. Želio bih zahvaliti svim mještanima i tijelima koja su aktivno sudjelovala u sanaciji tijekom i nakon nailaska vodnog vala Drave u kolovozu prošle godine. Upravo nas takve situacije podsjete koliko je bitna edukacija o utjecajima klimatskih promjena i potreba očuvanja vodnih resursa“, istaknuo je ministar Habijan tijekom obilaska lokacija obnovljenog nasipa Komatnica-Ledine i rukavca rijeke Drave.
 
Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, upoznao je ministra Habijana s tijekom provedbe projekta obnove nasipa te prezentirao aktivnosti Drava LIFE projekta. „Uslijed nailaska vodnog vala rijeke Drave u kolovozu 2023. i vodostaja od 616 cm došlo je do procjeđivanja na nekoliko mjesta. Hitnim mjerama sanacije kritične dionice nasipa su ojačane, izrađena je berma nasipa i time nasip vraćen u funkcionalno stanje, čime je spriječeno daljnje ugrožavanje stabilnosti u slučaju ponovnog nailaska sličnog vodnog vala rijeke Drave“, kazao je generalni direktor Đuroković.
 
Na lokaciji su održane dvije edukativne radionice za učenike osnovne škole koji su imali priliku upoznati se s opremom i postupcima analize vode koje im je prezentirao Glavni laboratorij za vode Instituta za vode „J.J. Strossmayer“. Predstavnici Hrvatskih voda učenike su na zabavan način upoznali s edukativnim materijalom vodnog gospodarstva i projekta „Mali čuvari voda“.
 
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem ukazivanja na važnost vode za ljudsku potrošnju i promidžbe održivog upravljanja vodnim resursima. Ove godine pod sloganom „Voda za mir!“ dan se obilježava pod temom vode kao sredstvom za postizanje mira. Nedostatak vode i nepravedna podjela dostupnih vodnih resursa često su okidač za sukobe i nestabilnosti u svijetu, posebno u kontekstu posljedica klimatskih promjena, a ovogodišnje obilježavanje poziva na zajednički rad za uravnoteženje potreba svih nas, uz predanost da nitko ne bude zapostavljen, a kako bi voda postala katalizator mirnijeg svijeta.

Stranica