U Zagrebu predstavljena najveća europska inovacijska mreža

  • Slika /public/downloaded/EIT naslovna slika.jpg
  • Slika
  • Slika
Inovatori i ulaganja tvrtki najjača su inovacijska dimenzija u Hrvatskoj. Naime, prema rezultatima Ljestvice inovacija Europske komisije, Hrvatska ostvaruje dobre rezultate po inovacijskim izdacima koji se bave istraživanjem i razvojem, malim i srednjim poduzećima s marketinškim ili organizacijskim inovacijama te tvrtkama koje pružaju IKT obuku. Bez obzira na to, postoje još brojne mogućnosti Hrvatske za širenje vlastitih inovacijskih kapaciteta.

Iz tog je razloga Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s Europskim institutom za inovacije i tehnologiju (EIT), organiziralo konferenciju „EIT Awareness Day“, s ciljem upoznavanja EIT zajednice i svih njihovih aktivnosti. Ovaj događaj, održan pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, bio je idealna prilika da se predstave brojne mogućnosti suradnje s EIT-om, kao najvećom europskom inovacijskom mrežom s više od 1.500 vodećih poslovnih, istraživačkih i obrazovnih organizacija.

Inovacije nemaju alternativu u današnjem konkurentnom gospodarskom okruženju

Program konferencije „Dan podizanja svijesti  o EIT-u“ obuhvatio je brojne teme. Od pitanja hrvatskog inovacijskog sustava i potencijala, preko panel rasprava „od studenta do poduzetnika“, „od ideje do proizvoda“, „od stvaranja do tržišta“, pa sve do panel rasprave o tome kako EIT zajednica može pomoći u jačanju inovacijskih kapaciteta u Hrvatskoj.

Posebno zadovoljstvo velikim odazivom i interesom za ovu konferenciju izrazio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je tom prigodom naglasio kako inovacije nemaju alternativu u današnjem konkurentnom gospodarskom okruženju. „Moramo podržati naše poduzetnike i inovatore u procesu stvaranja i pretvaranja sjajnih ideja u konkretne proizvode ili usluge, sada više nego ikad prije. Zadovoljstvo mi je vidjeti nedavni pozitivan rast ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj, ali osjećamo da zajedničkom jasnom vizijom i bliskom suradnjom možemo postići mnogo više. Vjerujem da s EIT-om, najvećom europskom mrežom inovacija, upravo to možemo i postići“, rekao je ministar Horvat.

Uz njega, ovoj konferenciji prisustvovala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je ovu konferenciju vidjela kao izvrsnu priliku za predstavljanje i daljnji poticaj hrvatskog talenta. „Poduzetničke vještine pokretač su suvremenog gospodarstva, a EIT uspješno omogućuje prijelaz od studenta do poduzetnika. Štoviše, EIT obrazovanje stvara pokretače promjena koji pronalaze rješenja za goruće izazove, od klimatskih promjena do digitalizacije. To je upravo ono što Hrvatskoj treba“, zaključila je Divjak.

Hrvatska ostvarila veliki napredak u pogledu razvoja vlastitih inovacijskih kapaciteta

Ravnatelj EIT-a Martin Kern u svom je uvodnom govoru istaknuo kako se Hrvatska može ponositi napretkom koji je postignut u pogledu razvoju svojih inovacijskih kapaciteta od ulaska u EU. „Danas je dan da se usredotočimo na hrvatski talent za inovacije te omogućimo svima s takvim talentom da se bolje povežu s najvećim europskim inovacijskim ekosustavom“, rekao je Kern, uputivši poziv svim hrvatskim poduzetnicima koji gaje strast prema inovacijama da iskoriste programe EIT-a koji između ostalog pružaju usluge razvoja poduzetničkih vještina, pokretanja i ubrzanja poslovanja.

Svim prisutnima obratio se i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, istaknuvši tom prilikom kako EIT predstavlja provjerene načine povećanja hrvatskog inovacijskog potencijala i donošenje konkretnih rješenja za goruće izazove s kojima se Europa suočava.

Suradnja između države, akademske zajednice i poduzetnika je ključ daljnjeg rasta inovacija

Da se i u Hrvatskoj posebna pažnja pridaje području istraživanja i razvoja te inovacija, istaknuo je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić koji je tom prigodom predstavio hrvatski inovacijski sustav. „Osnivanjem Nacionalnog inovacijskog vijeća i pratećih pet Tematskih inovacijskih vijeća za isti stol smo posjeli predstavnike države, akademske zajednice i poduzetnike. Dijalog i aktivna komunikacija unutar ovog trokuta je ključna kako bismo nastavili jačati inovativne kapacitete na prostoru Hrvatske“, istaknuo je Antonić.

Na konferenciji je prisustvovao i Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, a u sklopu konferencije održat će se i zanimljiva panel rasprava o iskustvima i budućim perspektivama te načinima na koje EIT može pomoći u povećanju inovacijskih kapaciteta u Hrvatskoj. Na njemu sudjeluju zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić, član Uprave HAMAG-BICRO Ante Janko Bobetko, voditeljica Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije u sklopu Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Petrović i predsjednik neprofitne udruge Startup Zagreb Augustin Jarak.
 

Pisane vijesti