Ministar Horvat razgovarao s europskim povjerenikom za pravosuđe Reyndersom o važnosti područja zaštite potrošača

  • Slika /public/downloaded/Horvat_Reynders MINGO (1).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Vjerujem da dijelimo uvjerenje kako je konkurentno unutarnje tržište temeljno jamstvo novih prilika za stvaralački potencijal europskih poduzetnika te dobrobiti potrošača. U tom smislu, za vrijeme predsjedanja jačat ćemo međuresornu suradnju svih dionika politike zaštite potrošača“, istaknuo je danas ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom bilateralnog sastanka s europskim povjerenikom za pravosuđe Didierom Reyndersom.

 

Nastavak rada na pitanjima zaštite potrošača jedan je od temeljnih zadataka u okviru hrvatskog prioriteta Europe koja se razvija, a sve s ciljem podizanja svijesti građana o pravima koja imaju kao potošači, kao i načinima njihova ostvarenja“, napomenuo je ministar Horvat. Dodao je kako će u tu svrhu hrvatsko predsjedništvo organizirati niz događaja s ciljem poticanja međusobne suradnje tijela nadležnih za potrošačku politiku i primjenu potrošačkog zakonodavstva.

 

Neformalni ministarski dijalog u Zagrebu bit će glavni događaj vezan uz politiku zaštite potrošača

 

Vezano uz planirane zakonodavne aktivnosti u okviru Vijeća Europske unije, ministar je naglasio kako će hrvatsko predsjedništvo nastaviti raditi na zakonodavstvu koje se odnosi na zaštitu kolektivnih interesa potrošača (udružne tužbe).

Povjerenik Reynders rekao je kako će Komisija poduprijeti sve spomenute aktivnosti te napomenuo kako je dobro da se uključuju različiti dionici u problematiku zaštite potrošača, čiji je utjecaj vidljiv u raznim politikama poput digitalizacije gospodarstva i umjetne inteligencije.

 

Glavni događaj vezan uz politiku zaštite potrošača bit će neformalni ministarski dijalog „Future 5.0 Agenda“, koji će se održati 26. i 27. ožujka 2020. u Zagrebu. Tom sastanku prethodit će i dvodnevni godišnji sastanak Mreže Europskih potrošačkih centara pod nazivom „ECC - Net Cooperation Day“, čije održavanje je planirano za 24. i 25. ožujka. Također, 25. ožujka u Zagrebu je predviđeno i održavanje sastanka CPN mreže - Consumer Protection Network, dok će se Europski dan potrošača održati 18. lipnja 2020., također u Zagrebu.

Prioritet svakog od spomenutih događanja je intenzivnije uključivanje mladih u provedbu politike zaštite potrošača. Kroz uključivanje akademske zajednice i studenata u provedbu projekta informiranja i edukacije potrošača želi se podignuti svijest i educirati mlade o potrošačkoj politici, kako bi učinkovitije upravljali rizicima.

 Pisane vijesti