U Parizu održan Ministarski sastanak Vijeća OECD-a

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Pariz OECD 2.jpeg
  • Slika
  • Slika
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan 2. i 3. svibnja boravio je u Parizu gdje je sudjelovao na Ministarskom sastanku Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Ministarski sastanak Vijeća održao se pod nazivom “Zajedničko stvaranje toka promjena: vođenje globalnih rasprava s objektivnim i pouzdanim pristupima prema održivom i uključivom rastu.
 
Vijeće je usvojilo pet pravnih instrumenta: revidiranu Deklaraciju o međunarodnim ulaganjima i multinacionalnim poduzećima, Deklaraciju o potpori postizanju strateških ciljeva globalnog okvira za kemikalije - za planet bez štete od kemikalija i otpada, revidiranu Preporuku Vijeća o smjernicama o korporativnom upravljanju poduzeća u državnom vlasništvu, revidiranu Preporuku o transparentnosti i integritetu u lobiranju i utjecaju te revidiranu Preporuku o umjetnoj inteligenciji.
 
“Hrvatska je predana globalnim ciljevima bioraznolikosti, štiteći više od 38 posto našeg kopna i 12 posto našeg mora. Obvezujemo se zaštititi 30 posto Jadranskog mora unutar nacionalne jurisdikcije do 2030., promičući biološku raznolikost, sigurnost hrane i skladištenje ugljika. Osim toga, istražujemo rješenja koja se temelje na prirodi za gospodarske aktivnosti, revitalizirajući prirodne vodotoke za zaštitu od poplava. Projekti poput Parka prirode Lonjsko polje primjer su naše predanosti prirodnim retenzijskim bazenima i otpornosti na klimatske promjene”, istaknuo je ministar Habijan na temu zelene tranzicije.
 
Govoreći o prekograničnom protoku podataka ministar Habijan istaknuo je njegovu važnost u jačanju povjerenja i glatkom funkcioniranju globalnog digitalnog gospodarstva.
 
“Hrvatska provodi nekoliko projekata s ciljem omogućavanja nesmetanog prekograničnog protoka podataka uz osiguranje povjerenja, kao što su razvoj Politike otvorenih podataka, uspostava središnjeg Data Lake repozitorija i sustava poslovne analitike te uspostava središnjeg sustava interoperabilnosti. Kako bi se identificirali ključni izazovi, prilike i političke opcije, OECD bi trebao nastaviti s istraživanjem, analizama i političkim studijama o novim pitanjima i trendovima digitalne politike, s fokusom na upravljanje podacima, privatnost, kibernetičku sigurnost i digitalne inovacije. Ovo može pružiti smjernice zemljama članicama u oblikovanju njihovih nacionalnih strategija i regulatornih pristupa”, istaknuo je ministar Habijan.
 
Uz ministra Damira Habijana, na Ministarskom sastanku sudjelovali su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar financija Marko Primorac.
 

Stranica